Valószínűleg bográcsozásból lett a hatalmas tűz

2022. július 13. 10:44

Kedden délután Piliscsabára, egy Akácfa utcai családi házhoz riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan udvarán keletkezett lángok gyorsan és nagy területre terjedtek tovább, nagy valószínűséggel egy bográcsozást követően. A tűzoltók kiérkezésekor az udvaron már kétszáz négyzetméteren égett a száraz növényzet. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, valamint egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is. Több mint harminc tűzoltó hét technikai eszközzel, órákon át oltotta a lángokat. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás során tisztázza a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

Július 2-a óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Habár a kerti sütögetés ilyenkor sem tiltott, csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni. A nagy hőségben a növényzet szárazabb, könnyen meggyulladhat. 

Az idén már 11 ezer 500 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, csak júliusban, az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése óta majdnem hétszázszor. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemlén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaptak fel szabadtéren a lángok.  

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Fotó: Pest KMSZ