Károkat okozott a vihar az ország több pontján

2022. augusztus 20. 09:37

Pénteken az esti, késő esti órákban leginkább a középső országrészben kellett a viharral összefüggésben beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Több helyen villámcsapás miatt keletkezett tűz oltásán dolgoztak. Villám csapott egy tizenöt méter magas fába Nagyszokolyon, a Táncsics Mihály utcában. A lehulló lombkorona begyújtotta a fa alatti aljnövényzetet is. Szintén villám csapott egy kétszintes családi ház tetejébe Várpalotán, a Muskátli utcában, illetve villámcsapás miatt gyulladt ki egy kétszintes, kétszáz négyzetméteres lakóház tetőszerkezete Budakalászon, a Jókai Mór utcában is.

Bács-Kiskun megyében, Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is több helyen fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat. A Fejér megyei Adonyban, a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Székesfehérvár és Dinnyés között a vasúti sínre dőlt fa. Pest megyében Szigetcsép és Tököl között, a kanyarban szakadt egy nagyobb fa több ága az úttestre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt szombat reggel másodfokú (narancs) riasztást adott ki több megyére, az érintett területeken hevesebb szél és intenzív csapadék várható. 

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová, ha pedig gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg. A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak. 

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.