SzakMÁzz! a katasztrófavédelemmel

2022. október 04. 13:26

Október 4-én és 5-én ismét pályaválasztási kiállításra várják az érdeklődő fiatalokat a Budapesti Olimpiai Központba. A több mint harminc kiállító között a katasztrófavédelem is mindvégig ott van, támpontokat nyújt a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló, elsősorban általános iskolás tanulók, valamint a szakképzettséggel nem rendelkező középiskolásoknak ahhoz, hogy jól választhassanak a kínálkozó lehetőségek közül.

Budapest Főváros Kormányhivatala húsz éve szervez pályaválasztási, pályaorientációs témakörben kiállításokat, börzéket, ezek közül is az egyik legrangosabb a SzakMÁzz!, amely több ezer fiatalt vonz évről évre. A több mint harminc kiállító az iskolarendszeren belüli és azon kívüli oktatási, képzési rendszerekről ad tájékoztatást az érdeklődőknek.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság standjánál felkészült szakemberek, tesztek és valódi élmények várják a fiatalokat. A rendezvényt kísérő pódiumbeszélgetésen kedden Dóka Imre tű. őrnagy, helyettes szóvivő arról beszélt, hogy a szervezet az elméleti képzésen túl élményalapú tudást is nyújt, azaz a legújabb generációhoz is képes közel kerülni. Erre jó példa a közösségi szolgálat, amelyet a laktanyákon belül is elvégezhetnek a fiatalok. A pódiumbeszélgetésen szó volt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban zajló képzésekről, a hivatásos tűzoltók hétköznapjairól, valamint a hatósági szakterület és kéményseprők munkájáról is. 

Minderről a jelenlévők még többet megtudhattak a katasztrófavédelem standjánál, ahol felülhettek egy gépjárműfecskendőre, és magukra ölthették a bevetési védőruhát is. 

A rendezvény nem titkolt célja, hogy bemutassa a fiataloknak azt, hogy képzetten, jó szakma birtokában nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.

Fotó: Szőke Péter BM OKF