Szakmai nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2022. október 13. 09:39

Szakmai napon vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének teljes személyi állománya október 11-én a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében. Az online felkészítés az oktatók szakmai ismeretanyagát frissítette, aktualizálta. A oktatói szakmai gyakorlat következő epizódja a kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos gyakorlat lesz, a sorozatot az Operatív Törzs téli felkészülési gyakorlata zárja.

A szakmai napot Vietórisz Ágnes tű. ezredes, humánszolgálat-vezető nyitotta meg. Kiemelte, hogy a felkészítés a szabályozási és eljárásrendek megújítását is célozza.

Elsőként Kozma Sándor tű. ezredes, a veszélyes szállítmányok főosztályának vezetője adott tájékoztatást a röszkei határátkelőn eddig megtartott vasúti és közúti ellenőrzések tapasztalatairól. Ezt követően Ábrahám Márton tű. százados, a nemzetközi főosztály helyettes vezetője a nemzetközi szervezetek katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatairól beszélt. Angyal István tű. alezredes, a kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály vezetője a szakterület aktualitásait, a jogszabályi változásokat és a komplex gyakorlatok tapasztalatait tárta a hallgatóság elé. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat épületek átalakítására vonatkozó előírásait Wagner Károly tű. alezredes, a tűzmegelőzési főosztály kiemelt főreferense tanulmányokon keresztül szemléltette. Őt követően dr. Bónyai Eszter tű. ezredes, tervezési és védelmi igazgatási főosztályvezető tájékoztatta a résztvevőket a veszélyelhárítási tervrendszer átalakításáról. Szarka Zsolt tű. alezredes, a veszélyhelyzet-kezelési főosztály helyettes vezetője a válságkezelést és a vezetés-irányítás módjait foglalta össze a közelmúltban lezajlott Létfontosságú Védőbástya 2022 együttműködési terepgyakorlat tapasztalatai alapján. 

A szakmai nap következő részében a résztvevők megismerték a bajbajutott légi járművekkel kapcsolatos kutatás-mentési feladatokat és eljárásrendet, amelybe Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő nyújtott betekintést. Dr. Hesz József tű. ezredes, központi főügyeleti főosztályvezető a katasztrófavédelmi ügyeleti rendszer helyzetéről és a fejlesztés irányairól tartott szemléletes előadást. Kardos Miklós tű. alezredes, személyzeti főosztályvezető-helyettes a fegyelmi szabálysértések feldolgozása során szerzett tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel, majd Ördög István tű. ezredes, az oktatási főosztály és katasztrófavédelmi vizsgaközpont főosztályvezetője az oktatásszervezés feladatairól beszélt.

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet vezetője nevében dr. Ambrusz József tű. ezredes köszönte meg az előadók tartalmas szakmai előadásait.

Fotó: NKE KVI