Középpontban az adatvédelem és az adatbiztonság

2022. november 17. 08:53

November 16-án hatodik alkalommal gyűlt össze az online térben a hallgatóság azon a tudományos konferencián, amelyet a rendvédelmi adatvédelmi és adatbiztonsági témakörben hirdetett meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatához csatlakozva szervezték a konferenciát, amelyet több mint kétszáz regisztrált résztvevő követett nyomon a virtuális térben. A tudományos értekezés hallgatóságát Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy 2016-ban merült fel először az adatvédelem témakörében a konferencia megrendezésének ötlete, ez a tudományos értekezés mára már hagyománnyá vált. Mint mondta, nagy érdem az, hogy a konferencia része lehet a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak. 

Az értekezés levezető elnöke dr. Bognár Balázs PhD. tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke volt.  Az esemény megnyitásaként felvázolta a konferencia programját, majd kiemelte, hogy a mai világban mekkora szerepe van annak, hogy mi történik a kibertérben, ezért is van szükség ennek évről-évre történő tárgyalására. A tábornok hangsúlyozta, az információs társadalomban az adatvédelem szerepe kiemelten fontos. Az elnök tolmácsolta dr. Sabjanics István PhD. nyugalmazott rendőr dandártábornok, a Belügyi Tudományos Tanács titkárának üzenetét is, majd hasznos tanácskozást kívánt.

A köszöntők után elsőként dr. Árvay Viktor, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Engedélyezési és Incidens-bejelentési Főosztályának vezetője tartott előadást, amelyben a GDPR alkalmazásának hatósági tapasztalatairól számolt be. Beszélt az adatvédelmi incidensek kockázati besorolásáról, valamint a leggyakrabban előforduló típusokról, így a zsarolóvírus-támadásról, a külső támadásról, az emberi hibákról, az ellopott, elvesztett eszközök jelentette kockázatról, illetve a félrepostázásról. Emellett ismertette azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel mindezek megelőzhetőek lennének. 

Dr. Krasznay Csaba PhD., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője a kibertérben lévő adatok védelméről tájékoztatta a hallgatóságot. Egyebek mellett beszélt az adatokkal kapcsolatos visszaélések témakörében megfigyelhető trendekről. 

Dr. Bencsik Balázs, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági tanúsítási igazgatója a digitális eszközöket és az ezek által elérhető szolgáltatások biztonságát vette górcső alá. Előadása végén felvázolta a 2023-ra vonatkozó kibervédelmi terveket, azaz a nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszer megteremtését, a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló jelenlegi irányelv helyébe lépő NIS 2 alkalmazásához való hozzájárulást, illetve az európai uniós intézkedések implementálásának folyamatát. 

A jelenleg a kibertérben uralkodó információbiztonsági trendekről Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet első embere beszélt. Ezt megelőzően felvázolta az intézet szervezeti és tevékenységi körét. Végezetül tanáccsal szolgált azt illetően, mit tegyünk akkor, amikor zsarolóvírussal találkozunk. 

Dr. Poldauf Gábor rendőr százados, a Készenléti Rendőrség munkatársa egy rendőrségi gyakorlat tükrében mutatta be a pilóta nélküli légi járművek előzetes tájékozódáshoz való jogát. 

Az adatvédelmi hatásvizsgálat elvégzésének gyakorlati kérdéseit dr. Csekő Katalin, az Auchan Retail Magyarország adatvédelmi tisztviselője járta körül. A konferencia dr. Bognár Balázs zárszavával fejeződött be.

 

Fotó: Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy