Hatalmas volt az érdeklődés a katasztrófavédelem képzései iránt

2022. november 25. 21:16

Az intézmény központi nyílt napján több mint háromezren látogattak el a Ludovika Campusra, ahol az egyetem képzéseiről és a hallgatói életről is tájékozódhattak az érdeklődők november 25-én. A nyílt napon a Katasztrófavédelmi Intézet is bemutatkozott.

November utolsó péntekén az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK), a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK), a Rendészettudományi Kar (RTK), a Víztudományi Kar (VTK), valamint a Katasztrófavédelmi Intézet képzéseivel ismerkedhettek meg a látogatók, és hasznos információkat gyűjthettek egyebek mellett a felvételi követelményekről, az ösztöndíjlehetőségekről, az Erasmus mobilitási programokról, de az előttük álló karrierlehetőségekről is.

„Olyan dolgot érdemes tanulni, amely általános látásmódot ad, de van benne valami speciális, amitől mások lesznek, mint a többiek, és lesz egy olyan ismérvük, ami miatt a munkáltatóknak önökre lesz szükségük” – tanácsolta Deli Gergely rektor a pályaválasztás előtt állóknak. Hangsúlyozta azt is, hogy az NKE egyedülálló ismereteket nyújtó intézmény, amelynek számos képzése csak ezen az egyetemen elérhető. 

„A mi egyetemünkről kikerülő hallgatók a munkatársaink, a bajtársaink lesznek, mert az egyetem elvégzését követően együtt dolgozunk majd velük a közigazgatásban, a rendészet és a honvédelem vagy a vízügy területén” – emelte ki Deli Gergely. 

A központi nyílt napon külön tájékoztatók is elhangzottak az egyes szakokról. Továbbá szó esett egyebek mellett a hallgatói életről, a nemzetközi lehetőségekről, a tehetséggondozásról, valamint a rendészeti fizikai és pszichikai alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról. Mindemellett a kihelyezett standoknál a szakkollégiumok munkájáról és a sportolási lehetőségekről is információt kaphattak a résztvevők. 

A Katasztrófavédelmi Intézet bemutatkozásán elsőként Ördög István tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetője beszélt a rendvédelmi életpályáról, az elhelyezkedési lehetőségekről, valamint a helyi, területi és országos szervek munkájáról. Ezután dr. Ambrusz József tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott intézetvezetője mutatta be az intézet szervezeti modelljét, a képzési portfóliót a fejlesztés irányait. 

A katasztrófavédelem alapképzési és mesterképzési szakot dr. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes, szakfelelős, a tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakot dr. Vass Gyula tű. ezredes, szakfelelős mutatta be részletesen. A felvételi követelményeket Krizsán Zoltán tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet Oktatásszervezési Osztály vezetője ismertette.

A képzési programok mellett repülőgép- és drónszimulátort is ki lehetett próbálni, az érdeklődők megismerkedhettek a Magyar Honvédség és a rendészeti szervek által is használt eszközökkel.