Búcsúzik a hivatásos pályától dr. Vass Gyula tűzoltó ezredes

2022. november 30. 14:57

A hivatásos szolgálat felső korhatárának elérésével nyugállományba vonult dr. Vass Gyula tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság volt főosztályvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetének vezetője.

Dr. habil. Vass Gyula PhD. tű. ezredes, főtanácsos, egyetemi docens, intézetvezető okleveles építőmérnöki és tűzvédelmi mérnöki végzettséggel, és a katonai műszaki tudományok területén doktori fokozattal rendelkezik.  A tűzoltói pályáját a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon 1982-ben beavatkozó tűzoltóként kezdte, majd 1987-től a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokság tűzmegelőzési szakterületén töltött be vezetői beosztásokat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megalakulása után először a tűzmegelőzési, majd a veszélyes üzemekkel és a veszélyes áruk szállításával foglalkozó szakterület országos szakirányítói tevékenységében vett részt főosztályvezetőként. Fontos szerepet töltött be egyes nemzetközi és európai uniós szabályozások hazai alkalmazásának elősegítésében, többek között a SEVESO irányelv magyarországi bevezetésében.

Az ezredes több évtizedes tűzvédelmi és iparbiztonsági szakirányítói vezetői tapasztalattal rendelkezik. A felsőoktatásban több mint tizenöt éve végez oktatói, oktatásszervezői tevékenységet. Az NKE Katasztrófavédelmi Intézetét 2017. és 2022. között vezette.

November 30-án egy több évtizedes hivatásos pályafutás lezárul ugyan, de oktatói tevékenységét Vass Gyula december 1-től tovább folytatja a Katasztrófavédelmi Intézetben az egyetem közalkalmazottjaként egyetemi docensi munkakörben, és megbízást kapott a Tűzvédelmi Műszaki Tanszék vezetői feladatainak ellátására. 

Dr. Góra Zoltán tű. altábornagy dr. habil. Vass Gyula Géza tűzoltó ezredes részére több mint négy évtizedes hivatásos pályafutása elismeréseként nyugállományba vonulása alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat adományozott.  

Fotó: Tobak Ferenc - RSOE