Tűzmegelőzés a CONSTRUMA kiállításon is

2023. március 29. 14:06

Ma nyitotta meg kapuit az ötnapos, március 29-étől április 2-ig tartó CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás. Az idei expó fókuszában a jövő építőiparának kihívásai állnak. Kiemelt téma a minőség és az új generációk érdeklődésének felkeltése, valamint az otthonok biztonsága.

A katasztrófavédelem a hagyományok szerint most is részt vesz a kiállításon. A szervezet standján mások mellett a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével kapcsolatos információkhoz lehet jutni, éppen ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága és a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprői mindvégig megtalálhatóak lesznek.

A 41. Construma Építőipari Szakkiállításon, 55 ezer négyzetméteren több ország körülbelül ötszáz kiállítója képviselteti magát. Az idei kiállítás fő témája az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok, a fenntarthatóság és a lakások biztonsága.   

2022-ben összesen 7414 lakástűz keletkezett, 228-cal több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent. Tavaly 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le. A tűzzel érintett otthonok közül csak 19-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni – ismertették a Construma A pavilonjában található katasztrófavédelmi standnál. A szakemberek kiemelték: a szén-monoxid-mérgezések száma 2022-ben ugyan 21 százalékkal csökkent, de így is 205 ember megsérült, 19 ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt. 

A katasztrófavédelem a füst- és szén-monoxid-érzékelők népszerűsítésére összpontosít az öt nap alatt. A szakmai kiállításra érkezők tesztelhetik tudásukat az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából, a helyes megfejtők között naponta sorsolnak ki ilyen életmentő készülékeket, vasárnap estig száz érzékelő talál majd gazdára.  

A családok biztonságáért dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői is, akik évente mindössze harminc percet kérnek arra, hogy ingyenesen ellenőrizhessék a fűtés- és melegvíz-rendszerekhez kapcsolódó kémények, égéstermék-elvezetők épségét, tisztaságát. A kiállítás ideje alatt egy makett segítségével azt is bemutatják, mi történik egy lakásban, ha az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe. 

 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF