Olaszországban tréningezett a HUNOR mentőkutyás csapata

2023. április 13. 10:33

Különleges képzésen vehetett részt a HUNOR mentőkutyás csapata. A kutyák és vezetőik tíz napot töltöttek Olaszországban. Négy város rombázisát járták végig, mindenütt az volt a cél, hogy fejlesszék a romkutatásban eddig megszerzett jártasságukat.

A HUNOR Mentőszervezet mentőkutyás alegysége hat kutyavezetővel és tizenegy kutyával április negyedikén indult el Olaszországba. A kiutazás célja nemcsak a képességek fejlesztése volt, hanem az is, hogy a kutyák megfelelően felkészüljenek az úgynevezett IRO MRT vizsgára (Rom Bevethetőségi Vizsga), illetve a 2024-ben esedékes ENSZ INSARAG újraminősítésre. 

A gyakorlatok négy város polgári védelmi célra felépített objektumain, speciálisan kialakított romterületen zajlottak. Visco, Lugo, Ghedi és Ospitaletto település adott helyet a magyar egységek gyakorlatainak. 

Leczki Sarolta főtörzszászlós, kutyavezető és kiképző olaszországi beszámolója szerint a nagy szakértelemmel kiépített, speciális felszereltségű szituációs helyszíneken a kutyák és vezetőik bekamerázott föld alatti labirintusban gyakorolhatták a törmelék alóli mentést, a nagy mélységben romok alatt rekedtek felkutatását. Az olasz kollégákkal közös tréning során a külföldi éles bevetések minden kihívásával szembesültek a magyar szakemberek. 

A tíz napig tartó gyakorlat a mentőkutyák és a kutyavezetőik számára is fárasztó, ugyanakkor nagyon hasznos képzés volt. A két hónappal ezelőtti törökországi földrengést követő mentés során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a mentőkutyák pótolhatatlan segítséget nyújtanak a romok alatt rekedt emberek keresésében és jelzésében. A mostani tréning megerősítette és javította a kutyák felkészültségét. Az útra Karma, a törökországi hős mentőkutya már nem ment el, ez a képzés ugyanis már az utánpótlás nevelését szolgálta. Az egység április tizenharmadikán tér haza Olaszországból. 

Fotó: Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós