Újra megnyílik a tűzoltómúzeum

2023. május 03. 12:42

Május 5-étől ismét látogatható Budapesten a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Az intézményt 2021 márciusában zárták be, és huszonhat hónapnyi felújítási, modernizálási munkálatok után május 3-án, egy nappal Szent Flórián, a tüzes mesterségek, köztük a tűzoltók védőszentjének emléknapja előtt adták át ünnepélyesen.

A tizedik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal egy ingatlanban elhelyezkedő múzeum újbóli megnyitása alkalmából szervezett rendezvényen a központi katasztrófavédelmi szervezet, illetve a vármegyei igazgatóságok vezetőin kívül megjelentek a szakmai szövetségek, a társ- és együttműködő szervezetek, illetve azok múzeumainak képviselői is. 

 Ünnepi köszöntőt dr. Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára mondott. Emlékeztetett arra, hogy Szent Flórián a tűzoltók számára a segíteni akarás, a bátorság, a bajtársiasság jelképe, a mai tűzoltók az egykori római katona eszmei örökségét ápolják, 21. századi kihívások közepette. Ezután felidézte a múzeum történetét, annak létrehozását. Elmondta, a relikviák, gyűjtemények 1955-ben költöztek be a tizedik kerületi tűzoltólaktanyába, a Martinovics téri helyszínt akkor Budapest mértani középpontjának tekintették. 

 Bolcsik Zoltán beszélt arról, hogy az elmúlt csaknem hét évtized alatt a múzeumban egy Európában egyedülálló kiállítás jött létre, amely tudományos alapon, időrendben haladva, a kezdetektől egészen napjainkig mutatja be Magyarország tűzvédelmének történetét. Az államtitkár elmondta, a múzeumot is magába foglaló kőbányai tűzoltóság több mint 314 millió forintos európai uniós forrásból újult meg, és az épület egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát munkakörülményeket biztosít az ott dolgozóknak. A múzeum belső terének felújítását pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság finanszírozta mintegy 89 millió forint értékben.

 Elhangzott: a múzeum akadálymentes, így a megváltozott képességű látogatók is könnyen bejuthatnak az épületbe, a kiállítás interaktív, a tárlókban QR-kódok adnak lehetőséget a modern tárlatvezetésre. Bolcsik Zoltán végezetül úgy fogalmazott, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és a vidéki kiállítóhelyek nemcsak a relikviákat tárják a közönség elé, hanem fontos szerepet töltenek be a hivatás megismertetésében, népszerűsítésében, a lakosság felkészítésében és a fiatalok pályaorientációjában is. 

 Az államtitkári megnyitót követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kvintettje adott ünnepi műsort, majd Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, valamint dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a nemzeti szalag átvágásával jelképesen átadta az épületet a nagyközönségnek.

 Mindezek után dr. Berki Imre múzeumigazgató vezette végig a megjelenteket a felújított épületben, egyben bemutatta az A tűzvédelem története az ókortól napjainkig című, külsejében és tartalmában is megújult állandó kiállítást. 

 A múzeum május 5-én, pénteken nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt..

Fotó: Szőke Péter BM OKF