Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása – KEHOP 1.6.0-15-2022-00031

2023. május 16. 11:48

Újabb tűzoltó gépjárművek beszerzését kezdte meg a katasztrófavédelem. A projekt célja a katasztrófavédelem gépjárműtechnikai állományának fejlesztése olyan komplex tűzoltó gépjárműfecskendőkkel, amelyekkel hatékonyan meg lehet akadályozni az erdő- és vegetációs tüzek terjedését, emellett más összetett, speciális feladatok elvégzésére is használhatóak. A projekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A szabadtéren és az erdőkben keletkezett tüzek költséghatékonyabb, eredményesebb felszámolásához elengedhetetlen a meglévő gépjárműpark fejlesztése. A BM OKF fejlesztési stratégiájának megfelelően a korábbi projekt keretén belül beszerzett gépjárművek mellé olyan komplex gépjárműfecskendőket szerez be, amelyekkel még hatékonyabbá tehető a szabad területen és az erdőkben keletkezett tüzek elleni védekezés.

A katasztrófavédelem olyan gépjárművekkel gazdagodik a közeljövőben, amelyek nehéz domborzati körülmények között is alkalmazhatóak; az erdőtüzek gyors körülhatárolását segítő avaroltóval is felszereltek; menet közben szivattyúüzemre állíthatóak, ezáltal folyamatosan lehet velük oltani; speciális erdőtűzoltó szakfelszereléseket tartalmaznak.

A komplex gépjárműfecskendők modern, energiahatékony, akkumulátoros eszközökkel is felszereltek, ezért nemcsak tűzoltási feladatokra, hanem műszaki mentésre is használhatóak. A könnyen kezelhető, mobil műszaki mentő eszközökkel az erdőkben, külterületeken, tanyákon, gazdálkodó létesítményekben bekövetkezett káresetek is könnyebben felszámolhatóak.

A projekt keretében harminchét gépjárműfecskendő beszerzése várható. A főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja gyarapodik majd ilyen korszerű járművekkel.

A projekt létjogosultságát igazolja, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a vegetációs, az erdő- és avartüzek. 

A projekt támogatási összege 10 milliárd 100 millió forint.

A projektről bővebben a www.katasztrofavedelem.hu oldalon olvashatnak.

Fotó: Illusztráció