Csaknem hetvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten

2023. május 22. 11:35

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyészőhely alakult ki az országban. A felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén számíthatunk, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra, így a vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.

 A héten folytatódnak a szúnyoglárvák elleni kezelések a vizes élőhelyeken. A Balaton és a Velencei-tó nádassal fedett, mocsaras területeire légi módszerrel, folyadék formában juttatják ki az irtószert. A folyók mentén létrejött ártéri tenyészőhelyeket a levegőből szilárd készítménnyel kezelik, amely képes áthatolni a fák lombozatán. A Sajó és a Hernád mentén, valamint a Szigetközben alkalmazzák ezt az eljárást, utóbbi területen földi járműről és gyalogosan is végeznek kezeléseket.

Számos területen kezdik meg a héten a szakemberek a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. Ezt a települések lakott területén hajtják végre az esti, éjszakai órákban, platós gépjárműre rögzített berendezéssel. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást használnak, ami azt jelenti, hogy a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáranként alig több mint 0,5 liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, sem emberre, sem háziállatokra nem jelent veszélyt. A következő napokban a Szigetközben, a Balatonnál, a Velencei-tónál, a Tisza-tó környékén, továbbá Csongrád-Csanád és Békés vármegye számos településén találkozhatunk a szúnyoggyérítést végző gépekkel és szakemberekkel. Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is. 

A jelenlegi esős időszak után nem csak a folyók és a tavak mentén képesek fejlődni a kártevők, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, vízzel teli kerti játékokba, virágalátétekbe, madáritatókba rakják a tojásaikat. A házikertekben szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ellenben egyénileg azonban felszámolhatjuk ezeket az élőhelyeket, így akadályozva meg a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenését. A ház körüli teendőkről az alábbi weboldalak nyújtanak tájékoztatást:

 Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Fotó: Szőke Péter BM OKF