Több mint ezer beavatkozás a pénteki vihar miatt

2023. június 24. 08:38

A péntek esti vihar miatt már több mint ezer tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az este után szombat hajnal óta újra folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez a károkról, hiszen sokan csak reggel észlelték azokat.

A legtöbb tűzoltói beavatkozásra Budapesten, Pest és Bács-Kiskun vármegyében volt szükség, de nem volt olyan vármegye, ahol ne kellett volna dolgozni a vihar miatt. A legtöbb esetben az erős szélben kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat, amelyek utakra, vasúti sínekre, házakra, kerítésekre, parkoló autókra és elektromos vezetékekre dőltek. Nyíregyházán egy fa egy középkorú nőre dőlt, akit a tűzoltók szabadítottak ki alóla.

Heves vármegyében, Novajon és Átányban is villám csapott egy-egy családi ház kéményébe. Mindkét kémény ledőlt, de az épületek lakhatóak maradtak. A tűzoltók a sérült kéményeket visszabontották, a veszélyesen lógó kémény- és tetődarabokat eltávolították. Országszerte 29 épületben keletkeztek károk.

A leszakadt vezetékek miatt előfordulnak áramkimaradások is, volt, amikor 140 ezer fogyasztónál szünetelt az ellátás. Szombat reggel 38 ezer fogyasztónál nincs áram, főként Bács-Kiskun és Pest vármegyében. A tűztoltók folyamatosan dolgoznak, megtisztítják a sérült vezetékek környékét a kidőlt fáktól, hogy a szolgáltató szakemberei hozzáférjenek és helyreállítsák az ellátást. Nemcsak kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, 17 esetben víz alá került pincék, alagsorok miatt kellett beavatkozniuk.

Ha bárki sérült elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, hívja a 112-es segélyhívó számot. Érdemes a vihar után körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat. A víz alá került épületrészeket érdemes fertőtleníteni, az épületben keletkezett károkat pedig érdemes minél előbb helyreállítani.