Sok munkát ad a tűzoltóknak a szombat hajnali vihar

2023. augusztus 05. 08:57

A pénteki viharokat egy még erősebb követte szombaton, ma hajnal óta már több mint 2000 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

A pénteki viharok miatt összesen 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen. Budapesten 38, Hajdú-Bihar vármegyében pedig 72 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb Debrecenben és Püspökladányban. A tűzoltókat utakra, házakra, autókra dőlt fák, vízzel teli pincék miatt riasztották. Debrecenben 7, Püspökladányban pedig 5 autóra dőlt fa. A kidőlt fák vagy a szél miatt 5 épületben keletkeztek károk. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyik épületének alagsorába is befolyt az esővíz, valamint a Déri Múzeum pincéjét is elárasztotta az csapadék, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk. A pénteki vihar miatt Debrecenben 54 beavatkozás még szombaton is folyamatban van.

Szombat hajnalban Budapestet és Pest vármegyét érte el a vihar, azóta folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek. A vízszivattyúzás mellett a veszélyesen megdőlt, forgalmat akadályozó fák eltávolításán dolgoznak a tűzoltók. A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában is autókra dőltek fák. A IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak.

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek. Aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket. A felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjunk át, mert nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Máriapócson több épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, egy épület lakhatatlanná vált, 6 embert a szomszédok fogadtak be. Nyíregyházán villám csapott egy családi házba, ami ki is gyulladt, a tűzoltóknak kellett eloltaniuk a lángokat.

A tűzoltók folyamatosan végzik a viharkárok felszámolását. Ha ilyen sok bejelentés érkezik, az egyes eseteket azok veszélyessége szerint rangsorolják, a legkritikusabb helyszínek kerülnek először sorra.