Új oktatóteremmel bővült a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ

2023. november 27. 12:02

Továbbfejlesztett eszközpark, megújult vármegyei főügyeletek és egy modern oktatóterem szolgálja a katasztrófavédelem beavatkozó és döntéshozó állományát. Mindez a katasztrófavédelem KEHOP-1.6.0-15-2022-00029 azonosító számú, „Hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok műveletirányítási tevékenységének hatékonyságnövelése” elnevezésű projektje keretében, a Széchenyi 2020 program égisze alatt valósult meg. A projekt zárórendezvényén, az oktatóterem átadásán a huszonegyedik század legkorszerűbb technológiai és informatikai megoldásait mutatták be a szakemberek.

 

Az új informatikai és távközlési eszközparknak köszönhetően javult az összetett riasztási és döntéstámogatási rendszer kiszolgálói sebessége, valamennyi szükséges információ gyorsabban rendelkezésre áll. Megújult az informatikai rendszer használatához szükséges tudást biztosító oktatókörnyezet is. A műveletek irányítására és operatív törzs működtetésére is alkalmas, egyúttal oktatóteremként is használható új, korszerű információs bázis Budapesten, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban létesült.

Az átadó- és egyúttal zárórendezvényen dr. Hesz József tűzoltó ezredes, a központi főügyeleti főosztály vezetője bemutatta azokat a mérföldköveket, amelyek rendszerbe foglalják a katasztrófavédelem műveletirányítási tevékenységét, majd elmondta, a projekt megvalósítása során a legfontosabb cél az volt, hogy ennek a rendszernek az elemei, a személyi állomány, a technikai háttér és a szabályozás összehangoltan működjön. Hozzátette, a fejlődéshez elméleti képzések, új eljárások és új infrastrukturális feltételek kellettek. A most átadott helyiség kapcsán úgy fogalmazott: „Ezzel az oktatóteremmel a műveletirányítási rendszer teljessé vált. A helyiség nem csak az oktatást fogja szolgálni, hiszen a helyiségben egy valódi ügyeleti helyiség is van, amely alkalmas a teljeskörű ügyeleti és műveletirányítási tevékenység ellátására is.”

Tanka László tűzoltó ezredes, informatikai főosztályvezető a rendezvényen elmondta, az oktatóterem egy komplex gondolkodás és program része, amelynek keretében alkalmazásfejlesztés, a szerverkörnyezet bővítése és az információbiztonság megteremtése volt a cél. Mindehhez tabletek, járműveken elhelyezett fedélzeti, valamint asztali számítógépek, illetve IP-telefonok nyújtanak támogatást. Hangsúlyozta, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban létrehozott oktatóterem minden rendszerét, eszközét, berendezését és programját a katasztrófavédelem szakemberei fejlesztették ki. Az ezredes beszámolójában bemutatta a helyiségben lezajlott munkafázisokat, láthatóvá vált, hogy az egykori könyvtárhelyiségből hogyan lett teljes értékű modern oktatóterem és műveletirányítási központ.

A beruházás az Európai Unió bruttó 1 milliárd 125 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg a Magyar Állam társfinanszírozásával.

Fotó: Szőke Péter BM OKF