Az oltólándzsa használatát tanulták a mentorok

2024. január 10. 14:21

A világszerte tapasztalható tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre gyorsuló ütemben emelkedik az elektromos meghajtású járművek száma. Ez a trend az elektromos autók esetleges meghibásodásából adódó tűzesetek kockázatát is növeli. Ezeknél a járműveknél a legnagyobb problémát az akkumulátorcsomag égése jelenti. Az oltáshoz, hűtéshez használható oltólándzsa alkalmazásáról tartott mentori képzést a tűzoltósági szakterület január 10-én Budapesten.

Az akkumulátorok égése nagy intenzitású, magas hőmérsékleten végbemenő, önfenntartó folyamat, amely megszüntetéséhez gyulladási hőmérséklet alá kell hűteni a felforrósodott alkatrészt.

A járművekben a súlypont miatt alacsonyan, jellemzően a jármű padlólemezében elhelyezett akkumulátorokat a külső környezeti fizikai hatásoktól, például a fekvőrendőrnek ütődés, padkázás, kavicsfelverődés, útbordák, illetve baleseti sérülések hatásaitól különböző profilozott lemezekkel, pajzsokkal védik. Ez a fizikai védelem megakadályozza az oltó- vagy hűtőanyag megfelelő helyre történő hatékony bejuttatását. A problémát felismerve a különböző gyártók többféle, szúrótüskés megoldást kínáló eszközt fejlesztettek és fejlesztenek, amelyeket különböző szakmai fórumokon, bemutatókon, szakmai anyagokon keresztül a katasztrófavédelem is nyomon követ.  

A katasztrófavédelem mentorai januárban a speciális oltóeszközök közül az úgynevezett „felülről beütős” MURER oltólándzsa alkalmazását tanulmányozták. Az eszköz alapvetően mechanikus elemeket tartalmaz. Az oltófejet az akkumulátorba egyszerűen beütik, így az oltóvizet közvetlenül az akku belsejébe lehet juttatni. A módszert tűzoltóink már éles bevetésen is alkalmazták, sikeresen visszahűtve így a túlhevült akkumulátort.

Tavaly év végén huszonegy oltólándzsa beszerzése és átadása történt meg, így minden vármegyébe és a fővárosba is jutott eszköz. A mentorok feladata a továbbiakban az, hogy saját vármegyéjükben a mostanihoz hasonló fórumokon bemutassák a tűzoltóknak az új eszköz használatát.