2024-ben is együtt a Ligetben

2024. április 27. 16:28

Tizenegyedik alkalommal ünnepelte védőszentjét közös majálison a tűzoltóság és a rendőrség. A két szervezet Szent György és Szent Flórián napja alkalmából változatos programokkal várta a Városligetbe kilátogató érdeklődőket.

Az események hagyományosan a szervezetek járműveinek felvonulásával kezdődtek: a tűzoltók konvoja a Flórián térről indulva a Margit hídon áthaladva a Szent István körút – Nyugati tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Hősök tere útvonalon érte el a Városligetet. A Hősök terén a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és a Készenléti Rendőrség Zenekara adott térzenét.

A rendezvény résztvevőit elsőként dr. Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy az idei ünnepnapon is köszönetet mondunk mindazoknak, akik bátorságot és elszántságot mutatnak a mindennapi életben. Legyenek azok rendőrök, tűzoltók, katonák, orvosok, egészségügyi dolgozók – mindannyian megérdemlik elismerésünket és tiszteletünket. A tábornok hozzátette: sok fiatalt hívtunk el ma. „Külön köszöntöm azt a több mint ezer középiskolás diákot, akik pályaorientációs képzést folytató intézményekből érkeztek, hiszen ők már középiskolásként elhatározták, hogy közénk szeretnének tartozni. Várjuk őket sorainkba” – mondta.  

Utána Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató mondott beszédet. Kiemelte, hogy küldetésünk megelőzni a megelőzhetőt, és segíteni a bajba jutottakon. A tűzoltók nap nap után bizonyítják, hogy mindig számíthatnak rájuk. Alázattal és elhivatottan teszik a dolgukat, mentik a menthetőt. Az elmúlt évben csaknem tizenkilencezer riasztása volt a fővárosnak, mintegy hétezer alkalommal az együttműködő önkéntesekkel avatkoztak be a hivatásos egységek. A tábornok megköszönte a velük együtt dolgozó önkéntes egyesületek és mentőszervezetek, az önkormányzati és létesítményi tűzoltók munkáját is.

A megnyitót követően a rendőr- és a tűzoltórétre szervezett programok várták az érdeklődőket. Ki-ki ízlése, vérmérséklete, bátorsága szerint tekinthetett meg bemutatókat, próbálhatott ki eszközöket, felszereléseket mindkét szervezet jóvoltából. A tűzoltószínpad környékén interaktív gyermekműsorok, majorette-bemutató és a Liget Táncegyüttes műsora várta a kicsiket és a nem annyira kicsiket. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikai bemutatóval készült, a figyelő szemeket ezután bűvész tévesztette meg, majd a HUNOR Mentőszervezet tagjai kápráztatták el a publikumot. A programban szerepelt a Mano Swing és a Napvirág Zenekar, a napot pedig Tolvai Reni műsora zárta.

Természetesen nem hiányozhatott a majálisról az Országos Tűzmegelőzési Bizottság sátra sem, amelynél lehetett tálcatüzet oltani, vagy fel lehetett ülni a Tűzoltó Trabantra. A füstsátorban a vállalkozó szelleműek megtapasztalhatták, milyen az, amikor az ember az orráig sem lát, a kiállított tűzoltójárműveket mindenki kedvére mustrálhatta, és persze volt lufibohóc, arcfestés és védőruhában való fényképezkedés is.

Fotó: Szőke Péter BM OKF