Véradás a Tűzoltónap apropóján

2024. május 07. 16:05

A Magyar Vöröskereszttel együttműködve idén a tűzoltónapon kezdődött az az akció, amelynek keretében valamennyi vármegyében és a főváros több pontján is véradást szervezett a katasztrófavédelem.

A Magyar Vöröskereszttől kölcsönzött szlogen szerint: „A vér csak véradással pótolható!”

A tűzoltók megközelítése ehhez az ügyhöz pedig az, hogy ha van valami, ami pótolható, akkor azt pótolni is kell, hiszen annyi mindent láttak már elveszni, ami pótolhatatlan. Ilyen például az emberi élet, az élethez szükséges vér viszont pótolható.

Éppen ez a hozzáállás teszi sikeressé évről évre a katasztrófavédelem berkein belül szervezett véradásokat. Mint ismert, évek óta minden októberben, a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján nagyszabású, országos véradást tart a katasztrófavédelem, idén viszont Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napján is véradó akciónapokat kezdeményezett a szervezet.  

Természetesen nemcsak a beavatkozó állomány, hanem a hivatali munkarendben dolgozó kollégák is aktívan bekapcsolódtak az önkéntes véradásba, amelynek zárónapja május nyolcadikán lesz. Az eddigi összesítések szerint több mint hatszáz kolléga adott vért, ez megközelítőleg kétszázötven liternyi mennyiséget jelent. Az ország csaknem negyven helyszínén alakítottak ki ideiglenes véradóállomásokat, a laktanyákban, az igazgatóságokon, illetve a katasztrófavédelem fővárosi székházában is hosszú sorok kígyóztak.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF