Lakástűzben 47, szén-monoxid-mérgezésben 6 ember halt meg az elmúlt félévben

2024. július 08. 11:11

2024 első félévében 3305 lakóépület gyulladt ki, 128-cal, vagyis 4 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 39 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 47 ember vesztette életét, 7-tel többen, mint a tavalyi év első félévében. Ezekben a tüzekben 285-en sérültek meg, hárommal kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2208 órára és 6465 tűzoltójárműre volt szükség. 308 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 921 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 172 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 96 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (18 százalék), kéményben (12 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett.

A 3305 tűzzel érintett otthon közül csak 10-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 593-szor riasztották a tűzoltókat, 40-el többször, mint egy évvel korábban. 84 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 6 emberen már nem lehetett segíteni. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. A júniusi hőségriasztás négy napjában 24-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.