Környezetbarát mobilgáttal a gyors árvizek ellen

2016. szeptember 23. 09:00

Lezárult a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósult „Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken” elnevezésű projekt, amelynek szeptember 22-i, budapesti zárókonferenciáján szakemberek mutatták be a program keretén belül beszerzett, vízzel feltölthető mobilgátat.

A projekt általános célja az árvizekkel szemben történő védekezési képesség növelése és ezáltal a lakosság és az anyagi javak védelmének hatékonyabb biztosítása volt. A megvalósult komplex árvízi védekezés eredményeképpen költséghatékonyan növekszik a védekezés gyorsasága, ezzel is fokozva az árvízfenyegetett települések lakosságának biztonságát.
 
Az esemény résztvevőit  Tóth Ibolya tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese köszöntötte. Elmondta, hogy a katasztrófavédelem a Svájci-Magyar Együttműködési Program felhívására jelentkezett, majd miután a szervezet pályázatát támogatták, a projekt már 2012. szeptember 1-én elindult.  A megnyitót követően dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő előadásában ismertette hazánk árvíz által veszélyeztetett területeit és beszámolt az országunkat a közelmúltban ért legsúlyosabb árvízi katasztrófákról, az ezek során megvalósult mentésekről. Ismertette a mobilgát előnyeit, szemben a korábbi védekezési módszerekkel. Dr. Matuz János, a projekt vezetője pedig végigvezette a konferencia résztvevőit a projekt kezdeteitől egészen a megvalósulásig. Részletesen ismertette a mobilgát költséghatékonyságát, valamint környezetbarát felhasználását.
 
Még 2014-ben egy nyílt Európai Uniós közbeszerzési eljárás keretében választották ki a svájci BEAVER Schutzsysteme AG vállalatot,hogy leszállítsa a 12,5 kilométer hosszúságú, vízzel feltölthető, tömlős mobilgátat, annak tartozékait és az öt tároló konténert a katasztrófavédelem részére, összesen nettó 591.494.250 forint értékben. A mobilgát az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt hatékony védelmet, lassú lefolyású árvizeknél pedig szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére egyaránt használható. Gyorsan bevethető kül- és belterületen egyaránt, a nehezen megközelíthető, rossz infrastruktúrával rendelkező települések környezetében is. Felállítása nem igényel jelentős humánerőforrást, tárolási igénye kicsi, könnyen szállítható, rögzítés nélkül alkalmazható homokon, füvön, kavicson és betonon is. Teljes mértékben környezetbarát, a használata során nem keletkezik veszélyes hulladék.
 
Négy évvel ezelőtt, a megállapodás megkötésekor érvényes és a beszerzés időpontjában aktuális árfolyam-különbözetből adódó nyereség felhasználására a katasztrófavédelem olyan javaslatot tett, amely elősegíti a védekezési képesség gyorsaságának további növelését. A projekt keretében így egy önrakodó, görgős konténerszállító tehergépjárművet és egy pótkocsit is beszereztek, továbbá a mobilgátelemek szállítására és tárolására alkalmas konténereket, illetve a használatot elősegítő egyéb eszközöket, így kapcsokat, kiegészítő tömlőket vásároltak. Az állományt Budapesten és tizennégy másik településen készítették fel, a képzéseken csaknem ezer hivatásos szakember és önkéntes vett részt.
 
A projektzáró rendezvényen jelen volt Zám Balázs programvezető, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatala részéről, valamint a Miniszterelnökség képviseletében Savanyú Adrián főosztályvezető is, akik szintén kiemelték a projekt fontosságát, rámutatva, hogy a mobilgátak veszélyhelyzet esetén emberi életeket és javakat menthetnek meg.
 
Az esemény zárásaként a konferencia vendégei a gyakorlatban is megtekinthették a mobilgát működését, miközben Simon Máté tűzoltó őrnagy, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának raktározási alosztályvezetője részletesen ismertette a gát tulajdonságait és bemutatta annak használatát.

Fotó: Schobert Andor (RSOE)