Magyarország csatlakozása az Európai Unió rescEU egészségügyikészlet-felhalmozási kapacitásához

EU zászló

Magyarország csatlakozása az Európai Unió rescEU egészségügyikészlet-felhalmozási kapacitásához / rescEU orvosi ellenintézkedések és/vagy egyéni védőeszközök 

Támogatás mértéke: 

15 743 986 EUR (uniós támogatás) + 4 250 876 EUR (hazai forrás)

Az Európai Bizottság 2020. március 18-án úgy határozott, hogy európai uniós készletet hoz létre annak érdekében, hogy segítse az EU országait a COVID-19 járvánnyal szembeni küzdelemben. A Bizottság erről szóló végrehajtási határozata március 20-án lépett hatályba. A készletben az előírtak értemében orvosi felszerelések, intenzív orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, azaz lélegeztetőgépek, személyes védőeszközök, köztük újrahasználható maszkok, oltások, gyógyszerek és laboratóriumi kellékek lehetnek. 

Magyarország Kormánya március 29-én fejezte ki a programban való részvételéről szóló szándékát, amelynek keretén belül Magyarország közbeszerzési eljárás lefolytatásával intenzív ellátásra szolgáló orvostechnikai felszereléseket szerez be az EU számára magyarországi készletezéssel. 

A rescEU kezdeményezés teljes egészében az EU számára megvalósuló projekt, amely közös stratégiai készlet létrehozására irányul a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény előírásainak figyelembevételével. A raktárkészlet kialakítása céljából pályázható keretösszeg összesen 370 millió euró volt. A raktárkészletet a tagállamoknak minimum három éven át, de legfeljebb 2027-ig kell fenntartaniuk.

Magyarország a döntésnek megfelelően 20 millió euró összegű projekt megvalósítására nyújtott be pályázatot, amely lélegeztetőgépek és kapcsolódó orvostechnikai eszközök Európai Unió számára történő beszerzésének, illetve raktározásának költségeit foglalta magában. A készlet fenntartását öt évre vállalta Magyarország. 

Az EU Bizottsága 2020. augusztus végén értesítette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy benyújtott pályázatát sikeresnek nyilvánította. A Bizottság az értesítéssel együtt megküldte a Támogatási Megállapodást is, amelyet a BM OKF szeptember 9-én küldött vissza az EU részére. 

Az Európai Unió a nettó pályázati összeg 80 százalékát előfinanszírozással biztosította, a fennmaradó 20 százalékot a hazai költségvetés előlegezte meg, amelyet az Európai Unió utólag térít meg. 

A BM OKF Magyarország rescEU képességének megteremtése érdekében az Európai Bizottság által jóváhagyott műszaki feltételek alkalmazásával 2020 őszén megindította a közbeszerzési eljárást lélegeztetőgépek, infúziós pumpák, betegőrző monitorok beszerzésére. Az első közbeszerzési eljárást a BM OKF eredménytelennek nyilvánította, így 2021 januárjában új közbeszerzési kiírás jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában, majd a sikeresen lebonyolított eljárás eredményeképpen a nyertes ajánlattevőkkel április elején sor került a szerződések aláírására is.

2021. június elejére a teljes készlet megérkezett a katasztrófavédelem Ferihegyi úti logisztikai raktárbázisába: négyszázhatvanöt lélegeztetőgép, ugyanennyi betegőrző monitor, ötven központi monitor, valamint fecskendős és infúziós pumpák, továbbá dokkoló állomások átvétele történt meg.

A támogatási szerződésben foglalt kötelezettségnek eleget téve a rescEU egészségügyi raktárkészlet kapacitás elemeinek az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmus CECIS rendszerébe (Közös Veszélyhelyzeti Kommunikációs és Információs Rendszer) való feltöltése július 1-jén megtörtént.


Kapcsolódó hírek, közlemények:


2022. március 22. - Magyar szervezéssel uniós egészségügyi segítség indul Moldovába
2022. március 05. - Magyar szervezéssel uniós segítség érkezett Ukrajnába
2021. szeptember 17. - Videokonferencia a rescEU fejlesztéséről