Folytatódik a szúnyoggyérítés a Duna mentén

2021. augusztus 02. 09:52

A Dunán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket hozott létre a védgátak között. Az elmúlt héten folyamatosan zajlott a biológiai lárvagyérítés, csökkentve a kifejlett szúnyogok mennyiségét. A legtöbb helyen a víz visszahúzódott, a nagy melegben gyorsan száradtak a területek, de még így is számos pocsolya biztosít életteret a szúnyogok számára. A szakemberek a következő napokban a folyó déli szakaszán megmaradt nagyobb összefüggő területekre légi úton és terepjáróra szerelt nagynyomású berendezéssel juttatnak ki granulátumot és folyadékot a lárvák gyérítése érdekében.

A magas hőmérséklet miatt a lárvák rendkívül gyorsan fejlődtek, akár egy hét alatt imágók alakultak ki, ezért a Duna mentén tömegesen jelennek meg a szúnyogok. A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a megszokott földi permetezések mellett az árhullám okozta invázióval érintett térségekben légi kémiai védekezések is lesznek. Az önkormányzatok egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítések pontos időpontjáról, ez alapján értesítik a méhészeket és tájékoztatják a lakosságot is. A kezelések helyszínei és időpontjai megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján is.

A héten az ország tizenegy régiójában, összesen kétszáznegyvennégy településen és a főváros hét kerületében lépnek fel a szúnyogok ellen. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt, Komáromot és környékét, a Dunakanyart, a főváros Duna menti kerületeit, a Csepel-sziget településeit, Dunaújvárost, valamint Szekszárd, Baja és Mohács térségét. A jelentős mennyiségű csapadék következtében több térségben tapasztalható lokális szúnyogártalom, a héten a Velencei-tó és a Balaton környéki településeken végeznek még gyérítést célzó kezeléseket a szakemberek. 

Az esőzések után továbbra is fontos a lakókörnyezetünkben kialakuló szúnyogtenyészőhelyek felszámolása, amelyről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

Fotó: Szőke Péter BM OKF


Kapcsolódó dokumentumok:

(2021.08.02.)