Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai – konferencia Kecskeméten

2023. július 06. 09:31

Immár hetedik alkalommal rendezte meg a „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferenciát a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága. A július 5-én Kecskeméten megtartott rendezvény megszervezésében a Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, valamint az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület is részt vett.

Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese volt. Összesen több mint háromszáz szakember vett részt a helyszínen, valamint az online térben. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertanát, illetve a mentő tűzvédelem, a tűzmegelőzés fejlesztését célozva meg.

A konferenciát a rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg. Őt követően dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke, majd Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke mondott beszédet.

A rendezvény nyitóelőadásában Fentor László tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa, országos tűzvizsgáló a tűzvizsgálati tapasztalatokról értekezett, összefoglalta a tűzvizsgálatok megindításának okait, a befejezett tűzvizsgálati eljárásokat, a keletkezési okokat, és a tűzvizsgálat alapvető feladatait.

A konferencia következő részében Nagy Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa adott tájékoztatást a lítium-ion akkumulátorokkal kapcsolatos kockázatokról. Az alezredes előadásában kiemelte például a mélygarázsokban előforduló esetek beavatkozási stratégiájának fontosságát. Felhívta a figyelmet a speciális körülményekre, egyebek mellett arra, hogy az alacsony belmagasság, a nagy hőterhelés, a szűkebb parkolóhelyek, a nehéz megközelíthetőség hátráltatja a beavatkozást. Átfogó képet adott a megoldásokról, amelyek között szerepelt több kisebb tűzszakasz kialakítása, valamint töltő robotok, mobil töltőhelyek, merítőkádak, tűzoltó robotok alkalmazása.

Az élő, növénnyel borított falak tűzvédelmi kockázatait elemezte prezentációjában Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnöke. 

Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke az energiahatékonyság tűzvédelmi kihívásának témakörét különböző tűzesetek tapasztalatai alapján közelítette meg. Elsőként az épületek fő veszélyforrásairól beszélt. Említést tett az új technológiákról, a könnyűszerkezetes módszer térnyeréséről, ezzel együtt a kivitelezési ismeretek hiányáról. Kitért a létesítményeken belüli védelmi rendszerekre, valamint a menekülési útvonalak helyes kialakítására is. Előadása végén olyan külföldi tűzeseteket ismertetett, amelyeknél kivitelezési hibák miatt semmisültek meg monumentális épületek.

A tűzvizsgálat koncepciójáról az EU FireStat projekt alapján dr. Érces Gergő tűzoltó alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetének munkatársa beszélt, aki maga is részt vett a projekt kidolgozásában és vizsgálataiban. Diagramon mutatta be azokat az épülettípusokat, amelyekben a leggyakoribbak a tűzesetek. Dr. Rácz Sándor tűzoltó őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetének munkatársa a tűzvizsgálati oktatás rendszeréről, követelményeiről adott részletes tájékoztatást. 

Karádiné Bús Mária tűzoltó őrnagy, a KOK Katasztrófavédelmi Kutatóintézet munkatársa szakértői vizsgálati tapasztalatokat osztott meg a hallgatókkal, illetve bemutatta azt az egységcsomagot, amelyet a tűzvizsgálók használnak. Ezek után ismertette az igazságügyi szakvéleményt igénylő eseteket, közte az égésgyorsító használatára visszavezethetőeket.

Király András tűzvizsgálati szakértő előadásában azt vizsgálta, hogy a gyújtogatóknak milyen főbb motivációik lehetnek. Mint kifejtette, ilyen a vandalizmus, a pirománia, a megtorlás, más bűntett nyomainak eltüntetése, valamint az anyagi haszonszerzés. A szakértői gyakorlatból emelt ki tanulságos tűzeseteket Farkas Sándor igazságügyi szakértő, majd a mezőgazdasági géptüzek vizsgálati tapasztalatairól Ozsvár Zoltán igazságügyi szakértő szólt.

Valós kórházi tűzesetek elemzésének tapasztalatait, a tűzesetek okait, következményeit és tanulságait vette sorra beszámolójában Jankus Bence tűzvédelmi tervező. Elemzésekkel bizonyította, hogy a kórházakban a legtöbb tűzeset a konyhai eszközök működtetéséből ered, kiváltó ok továbbá a hulladék nem megfelelő tárolása, a beépített aktív tűzvédelmi berendezések hiánya és a rossz tervezés is.  

Prof. dr. Kováts László Dezső okleveles villamosmérnök, szakértő a nem kézenfekvő tűzvizsgálati eredményekről tartott előadást, míg a tűzeseti halálesetek elemzéséről, a megelőzési lehetőségekről Gyapjas János tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes értekezett. A home detektorok tűzeseti tapasztalatait Hoffman Géza, a Somogyi Electronic Kft. üzletfejlesztési vezetője foglalta össze.

A konferenciát Gyapjas János igazgatóhelyettes zárta, aki elmondta, hogy a gyakorlati szempontokat fókuszban tartó előadások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a tűzoltók lépést tartsanak a legújabb technológiai kihívásokkal.

Fotó: Kovács Andrea és Balogh Eszter tűzoltó főhadnagyok