A héten biológiai módszerrel gyérítenek

2023. április 17. 08:53

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák. A katasztrófavédelem a korábbi évek munkájának eredményeképpen rendelkezik a kiemelt területek tenyészőhelytérképével, ami lehetővé teszi a szúnyogok egyedszámának célzott csökkentését már lárvakorban, amelynek köszönhetően később kevesebb vérszívóval kell számolnunk. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak.

A következő napokban 7550 hektárnyi területen végeznek légi és földi biológiai kezeléseket. A szakemberek légi úton juttatják ki a biológiai készítményt a Tisza teljes szakaszán, valamint a Körösök mentén, míg a Duna felső szakaszán, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyében földi járművekről dolgoznak. A Balaton nádasaiban szintén légi úton végeznek gyérítési munkákat. A napokban várható a Duna vízszintjének tetőzése, a szakemberek szerint az előzetesen vártnál magasabb vízállásra lehet számítani. Ennek következtében további szúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá, ami a következő hetekben is szükségessé teszi a szúnyogok elleni védekezést.

Otthonunkban is sokat tehetünk a szúnyogártalom ellen, fontos a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el: 

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF