Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Két halálos füstmérgezés hétfő délelőtt
2021. október 11.

Hétfő reggel érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Lácacsékén, a Szerfás-telepen tűz miatt egy családi házban életét vesztette egy ember. A cigándi őrs négy tűzoltója egy járművel vonult a helyszínre, azonban tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A konyhában két négyzetméteren egy korábbi tűz nyomai voltak láthatóak, a tűzhely környezete, egy szekrény és a páraelszívó égett. Az egész lakás füsttel telítődött, feltehetően füstmérgezés okozta a ház lakójának halálát.

Egy ember meghalt egy kecskeméti lakástűzben
2021. október 10.

Vasárnap 13 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Kecskeméten, a Reile Géza utcában füstöl egy tízemeletes panelház egyik lakása. A kilencedik emeleti lakás összes szobája égett, a nappalija pedig teljesen kiégett. Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról néhány percen belül a helyszínre érkeztek a tűzoltók, összesen hat járművel, huszonketten.

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést
2021. október 08.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.

Halálos lakástűz a második kerületben
2021. október 07.

Csütörtök este 7 körül érkezett a segítségkérés a tűzoltókhoz, amelynek nyomán egy huszonnégy órája nem látott idős ember lakásának ajtaját kellett kinyitni. A második kerületi tűzoltóságról egy járművel négy tűzoltó sietett a helyszínre, akik bejutottak a Pajzs utcai társasház harmadik emeleti lakásába. A tűzoltók a lakásban egy korábbi tűz még izzó nyomait és egy holttestet találtak. Öt négyzetméteren égett a hálószobában az ágy és annak környezete.

Szeptember végéig 5176 lakástűz – 48 halott és 416 sérült
2021. október 04.

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.

Halálos lakástűz Nagyatád külterületén
2021. szeptember 23.

Csütörtök délután 17 óra előtt néhány perccel érkezett a jelzés, amely szerint kigyulladt egy családi ház a Nagyatád külterületén lévő Jánosmajorban. A nyolcvan négyzetméteres régi ház teljes terjedelmében égett. Tizenhárom tűzoltó három járművel vonult a helyszínre, hogy több oldalról megfékezzék a lángokat. Oltás közben egy holttestet találtak a házban.

Halálos lakástűz Taranyban
2021. szeptember 16.

Csütörtökön, hajnali fél háromkor érkezett a jelzés, amely szerint ég egy családi ház a Somogy megyei Taranyban, a Szent István utcában. A száz négyzetméteres családi ház konyhájában keletkezett a tűz, a helyiség teljesen kiégett. A tűz elérte a közlekedőt és egy másik szobát is.

Halálos lakástűz a fővárosban
2021. augusztus 28.

Pénteken, késő este kigyulladt egy hétemeletes társasház negyedik emeleti lakásának szobája Budapest második kerületében, a Margit körúton. A fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A tűzzel érintett lakásban egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Az égő lakás feletti szintekről négy embert kísértek le.

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye
2021. augusztus 26.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.

Megszűnőben a szúnyogártalom
2021. augusztus 23.

Ha az időjárás lehetővé teszi, a héten ötvenhat településen és öt budapesti kerületben, közel tizenhétezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A héten kizárólag földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat.