Mentőszervezetek pályázatai aloldal fejlécképe

Mentőszervezetek pályázatai

A települések önvédelmi képességének növelése, valamint a beavatkozó erők létszámának hatékony többszörözése érdekében a katasztrófavédelem rendszerében igen fontos szerepet töltenek be az önkéntes mentőszervezetek. Az alábbiakban az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt pályázatok részletei ismerhetőek meg. 

A települések önvédelmi képességének növelése, valamint a beavatkozó erők létszámának hatékony többszörözése érdekében a katasztrófavédelem rendszerében igen fontos szerepet töltenek be az önkéntes mentőszervezetek. A szervezetek megalakítása és minősítése hat évvel ezelőtt kezdődött meg, így mára központi, megyei, járási és települési szinten is ilyen csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját.

Ezen, önkéntes alapon szerveződő mentőszervezetek részére a Kormány évente biztosít támogatást Magyarország költségvetéséből, amelyre a BM OKF évente pályázatot hirdet meg. A támogatásból az önkéntes mentőszervezetek  tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozása, a műszaki-technikai eszközökkel és védőruházattal való ellátás, valamint a mentőszervezet tagjainak oktatása valósulhat meg.

A pályázat fő célja a hazai katasztrófavédelmi tevékenységben részt vevő mentőszervezetek feladataihoz kapcsolódó működési és fejlesztési költségek biztosítása, a szervezetek mentési és beavatkozási képességeinek növelése. Mindezzel az önkéntes mentőszervezetek szerepvállalását, káresemények felszámolásánál való alkalmazásuk gyakoriságát növelhetjük.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az önkéntes mentőszervezetek részére kiírt pályázaton évente közel 200 szervezet indul. Az elnyert eszközöket a mentőszervezetek beavatkozásaik során rendszeresen használják.