Projekt részletek aloldal fejlécképe

EUrban Water Aid projekt

Katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelősége szakmai felügyeletével és irányításával EUrban Water Aid (EUWA) néven, tizennyolc hónapos katasztrófavédelmi projekt vette kezdetét 2016. január 1-én.

A projekt fő célja egy városi víztisztítási és árvízi mentési komplex terepgyakorlat végrehajtása a Tisza-folyón a résztvevő katasztrófavédelmi szervek, vízművek és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével az európai polgári védelmi mechanizmus keretében, az Európai Bizottság Európai Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Főigazgatóság (DG ECHO) társfinanszírozásával. Főpályázó a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, partnerek a Fővárosi Vízművek Zrt. (FVM), a Belgrádi Vízművek, a szlovák katasztrófavédelem, valamint a horvát katasztrófavédelem.

A másfél éven át tartó projekt során négy munkaműhelyt rendeznek – kettőt Magyarországon, egyet-egyet pedig Szerbiában és Horvátországban – ezek fő célja egy árvizek során használható, gyakorlati kézikönyv kidolgozása. A projekt során két törzsvezetési gyakorlatot tartunk majd, ezek közül egyet egy időben azzal a 2017 áprilisában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megrendezendő nagyszabású terepgyakorlattal, amely során a kézikönyv ajánlásait a valóságban is tesztelni fogjuk. Magyarországot a gyakorlaton a HUNOR Mentőszervezet képviseli, a Fővárosi Vízművek Zrt. pedig mobil víztisztító berendezéssel és szakértői csapattal lesz jelen. Szlovákia nagy kapacitású vízszivattyús berendezéssel, Horvátország vízimentő, Szerbia pedig vízellátás-víztisztítás szakértői csapattal járul hozzá a katasztrófavédelmi gyakorlathoz.

Ezen felül a projekt keretein belül tovább kell fejleszteni azt a korábban létrehozott, kockázati térképeken alapuló műveletirányítási és térinformatikai alkalmazást, amely segíti a beavatkozó uniós moduláris egységek tevékenységének összehangolását.

A projekt sikeres végrehajtását az érintett szervezetek szakértőiből megalakuló ellenőrző-értékelő csoport felügyeli, amely kidolgozza az ellenőrzés módszertanát, valamint értékeli a gyakorlaton résztvevők munkáját és azt, miként valósulnak meg a projekt céljai.

Az Európai Unió által finanszírozott program nyitóértekezletét január 27-28-án tartották Brüsszelben. A magyarországi projektindító értekezletet és az első munkaműhelyt a külföldi partnerek bevonásával 2016. március 7-8-án tartottuk meg, a Fővárosi Vízművek Zrt. székházában, valamint a Gruber József víztároló medence területén. A második munkaműhelyre 2016. június 29-30. között szintén Budapesten, míg a harmadikra és a gyakorlat tervezői értekezletére Belgrádban került sor 2016. október 12-14. között. A projekt keretében 2016. november 7-10. között Nyíregyházán egy törzsvezetési gyakorlatot rendeztek, amelyen Magyarország mellett Horvátország, Szlovákia és Szerbia vett részt. A teljes körű terepgyakorlatot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendezik meg 2017. április elején.

Honlap: https://www.euwa2016.org


Kapcsolódó hírek, közlemények:


2017. június 01. - Uniós projekt keretében fejlesztették a polgári védelmi reagálási képességet
2017. április 05. - Négy ország részvételével a vizek kártételei ellen védekeznek a Felső-Tisza mentén
2017. április 03. - Megérkeztek az irányítók és értékelők a nemzetközi árvízvédelmi gyakorlatra
2017. február 22. - Újabb állomásához érkezett az árvízvédelmi és városi víztisztító uniós polgári védelmi projekt
2016. november 10. - Nemzetközi törzsvezetési gyakorlat zajlott Nyíregyházán
2016. október 15. - Nagyszabású uniós polgári védelmi gyakorlatoknak adunk otthont 2017-ben
2016. július 05. - Folytatódott a nemzetközi árvízvédelmi projekt
2016. március 07. - Katasztrófavédelmi és vízszolgáltatási szakértők nemzetközi tanácskozása

Kapcsolódó dokumentumok:

EUWA Laymans Report HU (2019.03.27.)