Projekt részletek aloldal fejlécképe

ÖTE pályázatok 2022

A központi költségvetésben – az elmúlt évekhez hasonlóan – 2022-ben is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek április 22-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

A pályázati lehetőség évről évre biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között. A tűzoltó egyesületek 2021-ben csaknem 8 ezer 300 eseménynél támogatták a katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Pályázni hagyományosan tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó működési és felhalmozási költségek finanszírozására, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az önkéntesek oktatásának támogatására lehet. Támogatás nyerhető a többi között alkalmassági vizsgálatok költségeire, szertárépítésre és felújításra, EDR-rádiókra, védő- és technikai eszközökre éppúgy, mint tűzoltótechnika-kezelői vizsgára, gépjármű és technikai eszköz felújítására, vagy ifjúságneveléshez kapcsolódó kiadásokra. Az idei pályázaton is kérhető támogatás olyan tűzoltó védő- és technikai eszközökre, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésekre, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre, amelyek egyébként nem szerepelnek a központi beszerzési körben, emellett továbbra is pályázhatnak az egyesületek utánfutó beszerzésére, valamint a riasztás-támogató program díjára.

A pályázat kiegészült a „beavatkozással összefüggő étkezés, élelmiszer, védőital” alkategóriával, emellett a katasztrófavédelem a benzinmotoros áramfejlesztőre, a benzinmotoros zagyszivattyúra és a búvárszivattyúra beérkező igényeket közbeszerzést követően, természetbeni támogatásként biztosítja.

Pályázni lehet természetbeni (BM OKF által beszerzett tűzoltó védő- és technikai eszköz, EDR-rádiók) és pénzbeli (működési költség, egyéb eszközbeszerzés, gépjármű és tűzoltótechnikai eszköz felújítása, javítása, szertárépítés, -felújítás) támogatásra. 

A katasztrófavédelmi szervek az idén is kiemelten vizsgálják a pályázó szervezetek képviseleti jogosultságait, így a pályázatok beadása előtt különösen fontos ellenőrizni, hogy – a bírósági nyilvántartás szerint – nem járt-e le a vezető tisztségviselők megbízási ideje, szükség esetén meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket azok rendezésére.

A pályázati dokumentációkat az önkéntes tűzoltó egyesületeknek 2022. április 22-ig kell eljuttatniuk ahhoz a hivatásos tűzoltó-parancsnoksághoz, amellyel az egyesületnek együttműködési megállapodása van. A beérkezett pályázatok elbírálása – a pénzbeli támogatás tekintetében – legkésőbb 2022. június 24-ig megtörténik.