Projekt részletek aloldal fejlécképe

CARPATHEX 2011

Katasztrófavédelem

Szeptember 6-án este egy magyar csapat már nagy lépést tett a Lengyelországba jutásért. A magyar labdarúgó válogatott bravúros győzelmet aratott Moldávia nemzeti csapata ellen, és ezzel közelebb jutott a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokságon való részvételhez.

Miután erre a nem mindennapi eseményre még minimum egy évet várnunk kell, addig kiemelt figyelmet fordíthatunk a 2011. szeptember 12-én Lengyelországba, Podkarpackie régióba induló másik magyar csapatunkra, a 23 fős nemzeti kutató-mentő csapatra, amely egy komplex nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton áll majd helyt.

A magyar mentőcsapat vezetője ezúttal is Jackovics Péter pv. őrnagy, a BM OKF Műveleti Osztályának vezetője lesz. A több színtéren zajló, főként a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) típusú fenyegetettségre alapozott gyakorlaton 23 fős magyar katasztrófavédelmi csapat vesz részt két mentőkutyával. A csapat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata (PMKMSZ), a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetsége (MMSZ), az Atomix Kft. Atomerőmű Tűzoltóság (ATÜ), valamint a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport (Fejér MKI VFCS) kijelölt állományából áll. Összesen három uniós tagállam, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, valamint Ukrajna, illetve az Európai Unió Humanitárius Segélyek és Polgári Védelmi Igazgatóság (DG ECHO) vesz részt a gyakorlaton, a vendéglátó Lengyelországgal együtt a résztvevők száma meghaladja az ezer főt.

A gyakorlat szervezésének apropója a lengyel EU-elnökség, a közeledő 2012-es Labdarúgó Európa Bajnokság, valamint a 2010-es árvíz kapcsán az EU Monitoring és Információ Központon (EU MIC) keresztül küldött lengyel segítségkérés tapasztalatai.

Az elmúlt 10–15 évben a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) anyagokkal való visszaélés egyre nagyobb jelentőséget kapott, emiatt a kormányok és a nemzetközi szervezetek a lakosság védelmét és biztonságát az eddiginél jobban szolgáló programokat fogadtak el. Az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete jelenleg prioritásként kezeli annak megakadályozását, hogy a CBRN-anyagok terroristák kezére kerüljenek. Emiatt fontos szerepet játszik a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN - chemical, biological, radiological and nuclear) eseményekre való felkészülés. A 2005-ös londoni támadásokat követően a terrorizmus elleni küzdelem érdekében az Európai Bizottság a tagállamokkal közösen kialakította az Unió CBRN-stratégiáját és megkezdte a CBRN Cselekvési Terv kidolgozását. Ez 2015 év végéig határozza meg a tagállamok és az uniós intézmények, hatóságok feladatait, és a CBRN-védelem három fő területét, a hatékony megelőzést, a felderítést, az azonnali reagálást célozza meg, és 124 végrehajtandó intézkedést tartalmaz.

A 2011. szeptember 13-án kezdődő gyakorlat az Európai Bizottság által finanszírozott projekt keretében valósul meg. Az előkészületekben a BM OKF 2010 szeptembere óta pályázati partnerként vett rész.

Kapcsolódó oldalak: