Projekt részletek aloldal fejlécképe

Mentőszervezetek pályázatai 2020

Az önkéntesek számára rendelkezésre álló hétszáz millióból 2020-ban is százmillió forintra pályázhatnak az önkéntes mentőszervezetek. A pályázati anyagukat március 23-ig kell eljuttatniuk az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre.

Ahogy az önkéntes tűzoltó egyesületek, úgy a mentőcsapatok esetében is elmondható, hogy a pályázati lehetőség kiszámítható fejlődést biztosít számukra. Az országban működő önkéntes mentőszervezeteket egyébként az elmúlt esztendőben összesen háromszáz eseménynél alkalmazták. 

Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt pályázat célja, hogy a működési, fejlesztési költségek biztosításával erősödjenek a mentési és beavatkozási képességek, a csapatok támogatást kapjanak a továbbképzéseken való részvételre, végső soron egyre jobban és egyre gyakrabban tudják munkájukkal támogatni a katasztrófavédelem hivatásos egységeinek munkáját.  

Pályázatot csak a hivatásos katasztrófavédelmi szervvel hatályos együttműködési megállapodással rendelkező, minősített, önálló jogi személyiségű mentőszervezet nyújthat be. Pályázni a pályázati adatlap kitöltésével és a pályázati kiírásnak megfelelő dokumentumok csatolásával lehet.

A mentőszervezetek négy kategóriában nyújthatják be támogatás iránti igényüket: technikai eszközökre és gépjárművekre, védőeszközökre és védőruhákra, működési költségre, illetve oktatásra és vizsgáztatásra. 

A technikai eszköz és gépjármű-támogatási kategórián belül olyasmire lehet pályázni, ami a mentőszervezet alaptevékenységének ellátásához, a nemzeti minősítő rendszerben elismert, igazolt vagy a minősítés megújításához, a pályázati időszakban vállalt képességeinek ellátásához elengedhetetlenül szükséges. A pályázati kiírásba új elemként bekerült a viharkárok felszámolásához szükséges technikai eszközök beszerzése. 

A pályázatokat legkésőbb március 23-ig kell benyújtani az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséghez. A már benyújtott pályázati igény módosítására nincs lehetőség.