Projekt részletek aloldal fejlécképe

Svájci-Magyar Együttműködési Program

A projekt bemutatása

A projekt általános célja az árvíz elleni védekezési képesség növelése, ezáltal a lakosság és az anyagi javak hatékonyabb védelme mobilgát alkalmazásával.

A Felső-Tisza-vidék és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hazánk árvíz által leginkább veszélyeztetett térségei. A veszélyeztetettség az árvíz rendkívül gyors kialakulása, sok helyen annak lassú lefolyása miatt áll fenn. Ilyen esetekben a víz szintje óránként akár 30-40 centiméterrel is emelkedhet.

A vízzel feltölthető tömlős mobilgát tipikusan az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt hatékony védelmet, lassú lefolyású árvizeknél pedig szakaszvédekezésre, illetve a mentőerők tehermentesítésére használható eredményesen. Rendkívül gyorsan bevethető, alkalmazása egyszámjegyű létszámot igényel, használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon, rögzítés nélkül. Belterületen és külterületen egyaránt használható, a tárolásához nincs szükség nagy helyre, könnyen szállítható, teljes mértékben környezetbarát, és használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. Technológiailag kiforrott, alkalmazása már jelentős múltra tekint vissza, Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is rendszeresen alkalmazott, megbízható védekezési eszköz. A mobilgát használatához nincs szükség jelentős erőkre és eszközökre.

A mobilgáttal gyors védelem biztosítható a nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező települések környezetében is.

A mobilgát költséghatékony, jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

A projekt közvetlen célja egy 5 – 10 kilométer hosszúságú és legalább 75 centiméter magas árvíz ellen védelmet biztosító, vízzel feltölthető, tömlős mobilgát körültekintő és megalapozott beszerzése, a mobilgátak bevetésének és használatának magas szintű elsajátítása a képzések során és javaslat kidolgozása további mobilgát beszerzésére.


Kapcsolódó hírek, közlemények:


2016. szeptember 23. - Környezetbarát mobilgáttal a gyors árvizek ellen
2016. szeptember 15. - Tizenötödikén a tizenöt éves HEROS tizenöt fecskendőt adott át
2016. május 13. - A mobilgát használatát gyakorolták a tűzoltók
2016. április 15. - Svájci parlamenti delegáció látogatott Budapestre
2016. március 16. - Mobilgát építését gyakorolták a fővárosban
2016. március 16. - „Az emberi leleményesség nem ismer határokat”
2016. március 16. - Egyszerűen, gyorsan, hatékonyan
2016. március 16. - Több mint hatszáz embert készítettek fel
2016. március 02. - Megyei képzés indult a mobilgát használatáról
2016. február 16. - Amit a mobilgátról tudni kell…
2014. augusztus 07. - Jöhetnek a tömlős mobilgátak
2014. július 30. - Svájci cég szállítja az új mobilgátat Magyarországnak
2012. november 12. - Tanulmányút Svájcban
2012. szeptember 17. - Hamarosan indul a mobilgátprojekt