Hatodszor is tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten

2022. július 07. 15:57

Nagy érdeklődés kísérte a sorrendben hatodik, „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferenciát július hetedikén Kecskeméten. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertana, illetve a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében.

A tudományos értekezést a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága szervezte a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület közreműködésével.

Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese volt. A rendezvénynek a Neumann János Egyetem új központi épülete adott otthont. A nagy előadóteremben több mint száznyolcvan szakember, köztük mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, állami és önkormányzati intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek, társ- és együttműködő szervezetek képviselői, valamint több megye katasztrófavédelmi szakemberei hallgatták végig az előadásokat. 

A rendezvény résztvevőit Gyapjas János tűzoltó ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte. A nyitóbeszédek sorát dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke kezdte meg, majd Györgyi Károly, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, valamint Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület elnöke és dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnöke tartott beszédet.

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai életútja elismeréseként Szent Flórián plakettet adományozott Borsos Tibor tűzvizsgálati szakértőnek. A plakettet Gyapjas János, a szakcsoport vezetője adta át.

A konferencia nyitóelőadásában a tűzkárosult épületek tartószerkezeti károsodásairól dr. Majorosné dr. habil. Lublóy Éva Eszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense értekezett. A konferencián nemcsak hazai, hanem külföldi tapasztalatokról is szó esett: Veresné Rauscher Judit egyesületi elnök a Li-ion akkumulátorok tűzvédelmi kérdéseivel kapcsolatban adott nemzetközi tudományos kitekintést, dr. Takács Lajos Gábor és Farkas Flóra Anna, okleveles tűzvédelmi tervezési szakmérnök pedig az elektromos járművek tűzoltási és tűzvizsgálati tapasztalatait ismertette a résztvevőkkel. Prof. dr. Kováts László Dezső okleveles villamosmérnök, szakértő a villamos meghajtású gépjárműveket érintő tűzesetekről és azok tapasztalatairól tartott előadást. 

A konferencia harmadik blokkját Ozsvár Zoltán igazságügyi műszaki szakértő előadása indította, aki bemutatta azokat a műszaki okokat, amelyek autóbusztüzekhez vezetnek, és ismertette az ilyen tüzek vizsgálatának módszertanát. Ezt követően Nagy Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa megtörtént tűzesetek tapasztalatait alapul véve elemezte és összegezte a gépjárműtüzek vizsgálatát érintő új kihívásokat. A tűzvizsgálati dokumentálás új lehetőségeiről Király András tűzvizsgálati szakértő szólt, majd a szaunatüzek tapasztalatait és az azok megelőzésére vonatkozó javaslatokat Farkas Sándor igazságügyi szakértő foglalta össze. A jó gyakorlatok, tűzeseti tapasztalatok gyűjtésével és hasznosításával foglalkozó előadás keretében először Haris Regina tűzoltó főhadnagy, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója tért ki a gépészeti áttörésre és tűzterjedésre, majd Csonka László tűzoltó százados, a kiskunhalasi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója mutatta be, hogyan terjedhet a füst másik tűzszakaszba a hő- és füstelvezető ablakon keresztül. Mindezek után Bulla Péter Alfréd, tűzjelzőtervező osztotta meg a tűzjelző berendezések karbantartása kapcsán szerzett tapasztalatait. 

A szakmai konferencia zárásaként Gyapjas János tűzoltó ezredes részletes előadást tartott arról, miként lehet hasznosítani a tűzesetek során szerzett szakmai tapasztalatokat. 

 

Fotó: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy/Bács-Kiskun MKI