A polgárőrség a változó világban

2022. december 06. 08:19

Tíz éves jubileuma alkalmából ünnepi ülést tartott az Országos Polgárőr Szövetség. A Belügyminisztérium márványtermében december 2-án megtartott rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe előtti tisztelgés is volt egyúttal.

A „Tudomány: Iránytű az élhető jövőhöz” címmel megrendezett ünnepi ülésen a társzervek képviselői, valamint a szövetség Tudományos Tanácsának tagjai, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, és természetesen polgárőrök vettek részt.

Nyitóbeszédében az elnök a rendszerváltás sikertermékének nevezte a polgárőrséget. Dr. Túrós András úgy fogalmazott, az idén harmincegy éves szervezet mára egy új bűnmegelőzési kultúra megteremtője, a rendvédelmi szervek, valamint a kormányzat stratégiai partnere lett.

Mint elhangzott, az eltelt három évtizedben a polgárőrség alkalmazkodott a változó világhoz. Mára már a határvédelem, a környezetvédelem, a baleset-megelőzés, a karitatív tevékenység is fontos szerepet kapott a tevékenységében. A gyors változások hívták életre tíz évvel ezelőtt a Tudományos Tanácsot, amely biztosítja a szellemi hátteret mindehhez.

Az ünnepi ülésen mások mellett dr. Bognár Balázs, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke is bemutatta az általa vezetett testületet, valamint azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek fellelhetőek a katasztrófavédelem és a polgárőrség között. Mint elmondta, elemzik a globális és helyi kockázatokat, regionális kihívásokat, és azt, hogy milyen válaszokat tudnak adni ezekre a változásokra.

Abban valamennyi felszólaló és résztvevő egyetértett, hogy a jövőbeni feladatokat együttműködve kell és lehet megoldani.

Forrás: opsz.hu