Öt témakörben várja a pályaműveket a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács

2024. május 24. 13:17

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa (KTT) tudományos, interdiszciplináris pályázatára az idei évben is olyan pályamunkák elkészítését várja, amelyek a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság szakterületének gyakorlati kérdéseivel és problémáival foglalkoznak.

A tanács a pályázat meghirdetésével ösztönözni kívánja mindazokat a pályázókat, akik a megadott témakörök alapján tudományos igényű pályamunkák – máshol nem publikált tanulmány, értekezés – elkészítésére vállalkoznak. 

A tudományos tanács az alábbi témakörökben várja a pályaműveket:

  • A kulturális javak mentésének katasztrófavédelmi összefüggései.
  • „Okos” technológiai megoldások alkalmazási lehetőségei a katasztrófavédelemben.
  • Elektromos járművek okozta kihívások tűzoltás és műszaki mentés során.
  • A katasztrófavédelem drónjainak innovatív felhasználási lehetőségei.
  • A katasztrófavédelmi felkészítések rendszerének modernizálási lehetőségei a természeti, civilizációs eseményekkel kapcsolatos összehangolt felkészülés, védekezés megvalósítására.

A beadott pályaműnek tartalmilag és formailag rendszerezettnek, logikus felépítésűnek kell lennie, tartalmaznia kell a végén egy összefoglalást, amelyben innovációs javaslatoknak kell szerepelniük. Pályázni egyénileg vagy kollektív munkával, egy vagy több – a fenti témaköröket konkrétan feldolgozó, illetőleg ahhoz szorosan kapcsolódó – magyar nyelvű pályaművel is lehet.

A pályázatokat szeptember 25-éig kell postára adni, a beérkezett műveket szakértőkből álló szakmai bíráló bizottság értékeli. Az első három helyezett pénzjutalmat (bruttó 300, 200, illetve 150 ezer forint) kap.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására a Belügyi Tudományos Tanács – Magyar Tudomány Ünnepe 2024 belügyi fejezet záró rendezvényeként tartott – ünnepi ülésén kerül sor.