Már Baján is ürítik a homokzsákokat

2013. június 16. 19:31

Bács-Kiskun megyében az árvízzel érintett területeken négy helyszínen folynak védekezési munkálatok, azonban Baján már megkezdhették a homokzsákok kiürítését. A települések helyreállítási munkálataival kapcsolatban a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a mentesítésre felhasznált fertőtlenítőszer sem az emberi és az állati szervezetre, sem a növényi kultúrára nem jelent veszélyt.

Győr-Moson-Sopron megyében folytatódtak a pénteken megkezdett mentesítési munkálatok. Tegnapelőtt három, szombaton nyolc árvízzel érintett településen fejezték be a mentesítést. Ma folytatták a munkát és kilenc településen dolgoztak. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön a mai munkálatokhoz tizenkilenc embert biztosított.
 
Komárom-Esztergom megyében vasárnap reggeltől három, erre a célra használható járművel megkezdték a fertőtlenítést az érintett települések közútjain és közterületein, holnap pedig önkéntes segítőket várnak 8 órától az esztergomi polgármesteri hivatal elé. Az ideiglenes védművek bontásához kell a segítség, hogy a Duna-part sétányát minél hamarabb át lehessen adni a lakosságnak. Délután fél ötkor feloldották a teljes pályás útzárat az 1-es főút 47-es és 64 kilométerszelvényei között, így Pilismarót és Dömös újra megközelíthető közúton.
 
Pest megyében újra járható az út Verőce és Vác között. Ma este hatkor megnyitották a 12-es út forgalmát a 0-s és az 5-ös kilométerszelvény között.
 
Budapesten Tarlós István főpolgármester utasítására vasárnap délután négykor megnyitották a budai alsó rakpartot a forgalom előtt.
 
Fejér megyében is toborozzák az önkénteseket a bontási munkálatokhoz. Kisapostagon ma is folyamatosan bontották vissza a kiépített védműveket, Ercsinél ez a művelet már csaknem befejeződött. A védművek felszámolása hétfőn folytatódik, a Parti sétány fertőtlenítése megtörtént. Adonyban az ingatlanokat fertőtlenítették, ezután térhettek vissza a tulajdonosok otthonaikba. Ma három berendezéssel szivattyúzták a vizet, és az útszakasz 1500 méternyi fertőtlenítését is elvégezték. Dunaújvárosban is visszabontották a védműveket a Szalki-szigeten. A Halászcsárda áramellátása helyreállt, itt is elbontották az ideiglenes védműveket. A szabad strand területe még víz alatt áll, az árvízzel érintett többi közterületet fertőtlenítették, az utak járhatóak. Kulcson a korábban megcsúszott partfalat rendszeresen ellenőrzik, geológusok is figyelemmel kísérik az ellenőrzőpontokat. A településen a Hajós utca továbbra is víz alatt áll, ezért le van zárva. Az önkormányzati ingatlanok talajfertőtlenítését, a szennyezett murva cseréjét is elvégezték. A Hajós utca kivételével az utcák fertőtlenítése a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakmai felügyelete mellett megtörtént. Baracson a magántulajdonú ingatlanok fertőtlenítésével is jó ütemben haladnak, a homokzsákok eltávolítását hétfőn folytatják. A helyreállítás munkálatokban ma közel százharmincan dolgoztak Fejér megyében.
 
Bács-Kiskun megyében az árvízzel érintett területeken négy helyszínen folynak védekezési munkálatok, a gátakon 19,2 kilométeren végeztek megerősítő munkákat. Az ideiglenes védművek továbbra is megfelelő állapotban vannak. Elbontásuk még nem kezdődött meg, egyedül Baján fogtak hozzá a homokzsákok kiürítéséhez. Tasson ma tovább folytatták a szivattyúzást. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve folyamatosan méri fel a fertőtlenítendő területeket.
 
Tolna megyében továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, a bontás és a fertőtlenítés csak a víz levonulása után kezdődhet meg. Bátán a védműveket továbbra is folyamatosan ellenőrzik, szükség esetén szivattyúznak. Az első és a második depónál elkezdték csökkenteni a gátak magasságát a felső rész leszedésével, megelőzve ezzel is a gátcsúszást. Délelőtt 11 órakor Bogyiszlónál és Domborinál feloldották a teljes útlezárást, dél körül pedig az ártéren lévő ingatlanokhoz, nyaralókhoz is elmehettek a tulajdonosok. Ma az előzetes tervek szerint átvágták a Báta határában található régi vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gátat. A belterületi részekről gyorsabban kivezethető így a víz, felgyorsítva ezzel az apadást és lerövidítve a védekezés időtartamát. A döntésre azért is szükség volt, mert egyrészt a löszből épített ideiglenes védmű átázása már megkezdődött, másrészt a gát átvágása Báta belterületének és a gemenci vadállománynak a védelmét is szolgálja.   
 
Baranya megyében ma túlnyomó részben befejeződtek az árvízi védekezési munkálatok. Dunaszekcsőn este hatkor 62, Mohácson 49 centiméterrel volt alacsonyabb a Duna vize a tetőzéskori állapothoz képest, mindkét területen 915 centiméteren állt a folyó. Dunaszekcsőn még három szivattyúval dolgoznak, Bár településen pedig befejeződtek a védekezési munkák.
 

Katasztrófavédelem

Nagyításhoz kattintson a képre

Katasztrófavédelem

Nagyításhoz kattintson a képre

Katasztrófavédelem

Nagyításhoz kattintson a képre

Fotó: Fejér MKI