Árvíz 2013

Itthon már sehol nem okozhat gondot a Duna 2013. június 18.

Az árvízi védekezésben részt vevő erők, köztük a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei ma kora este kivonulnak Bács-Kiskun megyéből, miután már itt sem kell számítani olyan eseményre, amely beavatkozók jelenlétét tenné szükségessé.

Az árvízi védekezés közösségi szolgálatnak számít 2013. június 17.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelőjének szakmai állásfoglalása értelmében közösségiszolgálat-teljesítésnek számít az, ha a középfokú oktatási intézmények tanulói részt vállaltak a dunai árvízi védekezési munkálatokban.

Zöldszám munkaidőben 2013. június 17.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság árvízhelyzeti zöldszáma – 06 80 205 500 – a továbbiakban munkaidőben, 7 óra 30 perctől 16 óráig hívható.

Már Baján is ürítik a homokzsákokat 2013. június 17.

Bács-Kiskun megyében az árvízzel érintett területeken négy helyszínen folynak védekezési munkálatok, azonban Baján már megkezdhették a homokzsákok kiürítését. A települések helyreállítási munkálataival kapcsolatban a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a mentesítésre felhasznált fertőtlenítőszer sem az emberi és az állati szervezetre, sem a növényi kultúrára nem jelent veszélyt.

Két megyében minden út járható, a korábban kitelepített lakók visszaköltöznek 2013. június 16.

Az északi megyékben már olyan alacsony a Duna vízállása, hogy szinte minden településen elbonthatják a védműveket erősítő homokzsák-falakat és megkezdhetik a lakóterületek és a közterületek fertőtlenítését, mentesítését. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében bontják az ideiglenes védműveket, a megtámasztásokat és ürítik a homokzsákokat. Közben folyamatosan mennek a szivattyúk, hogy a belvízzel elöntött területek nagyságát csökkentsék és a mederből kinn rekedt vizet visszajuttassák a folyóba. A közutak rendbetétele is nagy ütemben halad, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében már nincs árvíz miatt lezárt útszakasz.

Holnap átvágják Bátán a nyári gátat 2013. június 15.

Holnap délelőtt átvágják Bátán a vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gátat. A szakemberek ettől azt remélik, hogy a belterületi részekről gyorsabban kivezethető a víz, felgyorsítva ezzel az apadást és lerövidítve a védekezés időtartamát. A települések nagy részén ma is folytatták a helyreállítási munkálatokat és sok helyen várják az önkéntesek segítségét.

Az árvíz – számokban 2013. június 16.

Noha néhány településen még figyelik a gátakat, az árvízzel érintett területek többségében már a helyreállításon dolgoznak az emberek. Az alábbiakban számadatokkal mutatjuk be az árvízvédelemben eltöltött megfeszített napokat.

Összefogás, jó szervezettség, szakértelem 2013. június 15.

Erre a három dologra volt szükség az árvízi veszély elhárításához, fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Mohácson tartott reggeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő beszélt arról is, hogy még legalább három napig figyelemmel kell kísérni a Duna szerbiai áradását, addig ugyanis magyar területen lévő települések is veszélybe kerülhetnek, ha baj történik a szomszédos országban. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki önkéntesként vagy hivatásosként, a gátakon vagy a háttérben dolgozva vett részt az árvízi védekezésben.

A helyreállításon dolgozik a települések nagy része 2013. június 14.

Múlt héten és e hét elején hazánk a Duna áradása ellen védekezett, és ugyan akadnak még települések, ahol jelenleg is zajlanak ilyen munkálatok, a dunai árhullámmal sújtott legtöbb területen már a helyreállítási tevékenység zajlik nagy erőkkel.

Kisoroszin járt a főfelügyelő 2013. június 14.

A dunai árvízi védekezésben résztvevő tűzoltókat látogatja sorra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Június tizenharmadikán az árvíz által napokig elzárt Kisorosziba vezetett Bérczi László dandártábornok útja.

A helyreállításban is számítanak a civilek és önkéntesek munkájára 2013. június 14.

Miközben a Duna hazai déli szakaszán még védekeznek a levonuló árvíz ellen, addig az északi és a középső megyékben már az áradás nyomainak eltüntetésén, az élet normalizálásán, azaz a helyreállításon dolgoznak. Utóbbi csaknem akkora kihívás lesz, mint volt a védekezés. Az első napok tapasztalatai alapján a civilekre és az önkéntesekre továbbra is számítani lehet. A fővárosban lassan áll helyre az élet, de ma reggeltől számos fontos közlekedési útvonal megnyílik a tömegközlekedés és a magánforgalom előtt.

Bontják a védműveket, kezdődhet a helyreállítás 2013. június 13.

Ma Mohácsnál tetőzött a Duna, 964 centiméteren. A Duna felső szakaszán egyre csökken azoknak a településeknek a száma, ahol védekezési munkát kell folytatni, legtöbb helyen már a helyreállítás előkészületei zajlanak, van ahol már neki is láttak a mentesítésnek.

Lassan normalizálódik az élet a Duna mentén 2013. június 13.

Az ország déli fele még védekezik a levonuló dunai árhullám ellen, északon már a lakosság visszatelepítése is megkezdődött, ahogy a károk felmérése és a helyreállítás munkálataira való felkészülés is. Becslések szerint az árhullám szombaton hagyhatja el Magyarországot. Budapesten további utakat nyitottak meg részben vagy egészben a forgalom előtt szerdán, de még eltart egy ideig, amíg a főváros élete visszatér a megszokott kerékvágásba. Az ÁNTSZ szerint az árvíz sújtotta területeken stabil az egészségügyi helyzet, nincsenek fertőző megbetegedések halmozódására utaló jelek a Duna mentén, de a kedvező helyzet megtartása folyamatos erőfeszítéseket kíván.