Itthon már sehol nem okozhat gondot a Duna

2013. június 18. 16:40

Az árvízi védekezésben részt vevő erők, köztük a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei ma kora este kivonulnak Bács-Kiskun megyéből, miután már itt sem kell számítani olyan eseményre, amely beavatkozók jelenlétét tenné szükségessé.

Habár már napok óta elsősorban az árvíz utáni helyreállítás adja a legtöbb feladatot valamennyi abban részt vevő szervezetnek, köztük a katasztrófavédelemnek, Bács-Kiskun megyét csak ma este hat óra után hagyhatják el a katasztrófavédelem tisztjei és egységei. Amint arról korábban a miniszterelnök többször beszélt, készenlétben kellett állni arra az esetre, ha a Duna szerbiai szakaszán kritikus helyzet alakul ki, ez ugyanis a folyó Margittai öblözetének déli területét, tíz települést érintette volna.
 
A dunai árhullám Szerbiában nagyobb gondok nélkül vonult le, így immár az öblözetben sem kell beavatkozásra készülni. Korábban a speciális képességekkel és felszereléssel rendelkező HUNOR és HUSZÁR mentőszervezetek tagjai is a helyszínen figyelték az árvízi helyzet alakulását, majd a megye önkéntes mentőszervezeteiből álló Petőfi Mentőszervezet végezte ezt a munkát. Végül a Duna ezen szakaszán nem kellett lakosságvédelmi feladatokat végezni, így a mai napon a hivatásosok és az önkéntesen is elhagyhatják a megye érintett részét..

Fotó: Bács-Kiskun MKI