Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység (KSE)

KSE jármű

Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma a sugárzó anyagok illegális forgalmazásának, valamint környezetbe való kikerülésének globális visszaszorítására hét Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység (KSE) gépjárművet adományozott Magyarországnak, amelyek a Bács-Kiskun, a Békés, a Csongrád, a Győr-Moson-Sopron, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok alárendeltségében működnek.

A KSE gépjárműveken lévő különböző típusú hordozható sugárzásmérő műszerek a radioaktív és a nukleáris anyagok jelenlétének ellenőrzése során segítenek a gamma illetve a neutron sugárzás irányának és pontos helyének meghatározásában, valamint a sugárzó anyagok fajtájának beazonosításában. A gépjárművek a sugárfelderítési feladatok ellátása mellett mobil vezetési pontként is alkalmazhatóak, így biztosítva lehetőséget a helyszíni adatgyűjtésre, -feldolgozásra és -továbbításra a vezetői döntéstámogatás elősegítése érdekében.

A KSE-k magyarországi alkalmazásuk óta számos radiológiai esemény felderítésében, ellenőrzési akciókban, illetve gyakorlatokon vettek részt, amelyek során bebizonyosodott, hogy jól használhatóak a hivatásos katasztrófavédelmi szervek feladatainak támogatására. A speciális gépjárművek alkalmasak Magyarország főbb tranzitútvonalainak monitorozására és sugárfelderítő képességük révén szakmai támogatást tudnak nyújtani többek között a közúti, vasúti, vízi és légi veszélyes áru szállítási telephelyi, illetve az iparbiztonsági és supervisori ellenőrzésekhez.